Aantal snellaad-locaties in 2020 aanzienlijk gegroeid

Aantal snellaad-locaties in 2020 aanzienlijk gegroeid

Hoeveel snellaad-locaties (HPC’s) staan er in Nederland als we aan 2021 beginnen? En bij hoeveel van deze locaties kan je ook “High-Power” , “Ultra Fast” of “Hyper” laden?

Een jaar geleden schreef ik de blog-post ‘Snelladen is goedkoper dan ooit‘. Dit jaar doe ik deze nog een keer, maar dan een stap verder. Ik maak een overzicht van hoe het er in Nederland voorstaat qua snellaad-infrastructuur, wat er allemaal veranderd is ten opzichte van januari 2020, en tenslotte vermeld ik ook de aanbieders met hun tarieven.

Voor EV rijders is het belangrijk dat er door heel Nederland op zoveel mogelijk locaties snelladers te vinden zijn, zodat er een fijnmazige dekking is en een snellader nooit ver weg is. Hoe meer hoe beter, dus. We willen bovendien graag weten hoe je snelladers herkent, waar ze staan en wat de tarieven zijn.

In onderstaand taartdiagram vind je de status per 1 januari 2021 als het gaat om reguliere snelladers in Nederland, met een vermogen van 43 kW t/m 60 kW. In totaal zijn er 469 plaatsen in Nederland waar je bij zo’n snellader met dit vermogen terecht kan.

Overzicht snellaad locaties 2021 –  56% groei

Het diagram is opgedeeld in taartstukken die het aantal daadwerkelijke fysieke locaties voorstellen. Het aantal snelladers per locatie maakt niet uit. Er kan er ééntje staan, maar er zijn ook locaties met meerdere snelladers bij. De Tesla snelladers zijn voorlopig alleen nog maar beschikbaar voor Tesla voertuigen.

Wie de blogpost van vorig jaar gelezen heeft zal direct iets zijn opgevallen, namelijk dat het marktaandeel van Fastned en Allego is afgenomen van 62% naar 39%.

Dit komt deels door gebruik van betere informatiebronnen dit jaar, maar de grootste verklaring hiervoor is dat nieuwe spelers op de markt stevig bijgebouwd hebben. Ook het aantal marktpartijen stijgt. De marktleiders zullen dus relatief meer moeten plaatsen om hun marktaandeel te kunnen behouden. Bijvoorbeeld Vattenfall heeft samen met McDonalds dit jaar op 53 locaties één of meerdere snelladers geplaatst; dat is de helft van het aantal locaties van Fastned.

Hoelang is Fastned nog marktleider?
Hoelang is Fastned nog marktleider?

Ecotap heeft met het bedrijfsleven het aantal Ecotap-snelladers in de markt vergroot, een groei van 28 stuks publiek beschikbare snelladers, zoals bijvoorbeeld de snelladers van AgriSnellaad in Zeeland.

Shell Recharge noteert een plus van 43 locaties in 2020. Je ziet dat ook de fossiele brandstofbedrijven hun eerste stappen op de snellader-markt zetten. Kleinere partijen zoals E-flux breiden goed uit en claimen hun deel van de taart. Ten opzichte van al deze nieuwe spelers en snelladers wordt het voor de gevestigde partijen lastiger marktaandeel te behouden.

Overzicht HPC locaties – 99% groei

Op grofweg één derde van deze locaties staan ook High-Power-Chargers, ook wel Hyperchargers of HPC’s genoemd. Deze snelladers leveren een vermogen van 160 tot 350kW en zijn vooral geliefd bij eigenaren van Tesla Model 3’s en jonge Duitse EV’s zoals de Audi E-Tron, Porsche, en Volkswagen ID.3 en ID.4.

De HPC’s zijn verdeeld over 187 locaties in Nederland. De helft van deze locaties wordt geëxploiteerd door Fastned en Shell Recharge, wat goed verklaarbaar is aangezien zij de meeste locaties rechtstreeks aan de snelweg exploiteren en hier de vraag naar high-power-chargers het hoogst is. Hier kun je ook goed zien dat Ionity beter uit de verf komt, aangezien zij hoofdzakelijk HPC’s plaatsen.

Vorig jaar rond deze tijd stonden er 94 HPC’s in Nederland, het aantal locaties van HPC’s kent dus een stijging van maar liefst 99%, wat echt enorm is. Je kunt nu op twee keer zoveel plaatsen terecht als vorig jaar ?

Groei reguliere snellaadlocaties in 2020 per aanbieder

Als je de getallen van vorig jaar ernaast zet kun je goed de groei van locaties zien van alle partijen in Nederland. Ook de nieuwe spelers, zoals Total en Tango komen nu in beeld.

Allego komt ondanks groei wat lager uit door o.a. de verkoop van Mr. Green locaties aan Fastned  en doordat sommige locaties zijn meegeteld bij Shell Recharge, waar Allego weliswaar nog steeds een aantal laders beheert, maar deze laders door nieuwe bestickering als Shell Recharge worden herkend.

Groei HPC locaties in 2020 per aanbieder

Als het over HPC’s gaat dan is dit toch wel het jaar van Shell Recharge geweest. Ze hebben maarliefst 37 nieuwe locaties met High Power Chargers geopend en noteren hiermee de grootste stijging. Maar Fastned, Tesla en E-flux hebben ook zeker niet stil gezeten. Bij alle partijen is een duidelijke groei te zien.

Laadtarieven

Last but not least, het beloofde tariefoverzicht.

Hieronder staan de tarieven zoals ze zijn ingesteld door de Charge Point Operator. De genoemde bedragen zijn de richtprijzen inclusief BTW. Doormiddel van abonnementen of gebruik van andere laadpassen is het mogelijk om lagere tarieven te realiseren, even uitzoeken loont dus de moeite. Je voordeel kan oplopen tot tientallen procenten.

Aanbieder CPO Tarief per kWh
Fastned €0,59
Allego €0,69
Ionity €0,79
Vattenfall €0,55
Ecotap €0,50 (gemiddeld)
Shell Recharge €0,55
E-Flux €0,44 (gemiddeld)
Tesla €0,22
Total €0,69
Tango €0,55 (voorlopig nog gratis)
Lidl Gratis

Dit is een gastbijdrage van Maarten Hachmang van Laadpastop10.

Het bericht Aantal snellaad-locaties in 2020 aanzienlijk gegroeid verscheen eerst op www.dagelijksauto.nl

Deel dit bericht