Beveiliging voor je laadkabel?

Beveiliging voor je laadkabel?

Dit najaar waren wij nog onaangenaam verrast omdat mijn elektrische auto vanaf die nacht alleen nog maar draadloos kon laden. Wat bleek; het dievengilde had het gemunt op de klein beetje koper in de laadkabel. Uiteraard aangifte bij de politie gedaan, maar minder ongemakkelijk wordt het opladen van een auto zonder kabel daar niet van.

Opladen via stopcontact of hulp voor de hond?

Nu is het niet alleen de reparatie kostbaar, maar ook bijzonder onhandig omdat mijn elektrische auto nu eenmaal stroom nodig heeft. Natuurlijk kun je opladen met een gewoon stopcontact, maar echt snel gaat dat niet met 2,3 kW in plaats van 11 kW. En zo’n stopcontact is daar ook niet voor bedoeld. We hebben een welwillende hond, maar waken en dreigend grommen is niet zijn allersterkste eigenschap. Dan maar eens het internet afstruinen naar een camera die onze viervoeter een beetje ondersteunt in zijn nobele taak. Ik was nog niet zo thuis in cameraland.

camerabeeld zwaaiende man bij voordeur
hallo

In korte tijd werkelijk alles bekeken en overwogen. Een dummycamera misschien? Ja right. Ervan uitgaande dat onze koperliefhebbers ook toegang hebben tot het wereldwijde web, zullen we een dummy camera al van verre spotten. Dat gaat hem dus ook niet worden. Ondertussen na mijn pissige post over de diefstal op LinkedIn komen de ‘bij mij ook’ berichtjes binnen. Nooit gerealiseerd dat koper zo in trek was. Een echte camera moest het dus worden en dan ook het liefst eentje met een ingebouwde lamp zodat men ziet dat de camera er is. Én ook niet op een batterij. Zal je net zien dat de batterij net leeg is terwijl de kabel weer wordt gejat.

Camera zonder abonnement s.v.p.

Als ik dan toch eisen aan het stellen ben; liever ook niet die camerasystemen waar je ook een abonnement voor moet nemen. Natuurlijk is 4 tot 10 euro per maand niet veel, maar de teller loopt toch door elke maand. Gelukkig hoeft dat ook niet. Er zijn namelijk systemen te koop die je gewoon kunt aanschaffen, waarmee je toegang krijgt tot een kosteloze app en die ook nog eens “slim” zijn. Dat wil zeggen dat de camera alleen gaat opnemen zodra er iemand bij de deur staat of dat er een auto op de oprit rijdt. Zelfs dát kun je instellen. Wel personen, geen auto’s en ook de zone (het bereik). Ik vind dat best slim.

unboxing Netatmo Smart Outdoor Camera
unboxing videocamera

Camera advies

Beste andere 100.000 privélaadpuntbezitters. We moeten elkaar een beetje helpen in deze gekke tijd. Ik kwam op de relatief onbekende Netatmo uit. Niet te koop bij de gevestigde orde, maar wel een dikke aanrader. Je hebt geen abonnement en dus ook geen maandelijkse kosten. De bijtelling is immers ook geen schijntje meer. Er zit een lamp die je qua lichtopbrengst kunt instellen. Dat is maar goed ook want op de krachtigste stand kan hij ook dienen als vuurtoren. Die lamp gaat, als je dat zo instelt, overigens alleen aan als het donker is.

Netatmo videocameria in de hand
formaat: niet te groot, niet te klein

In plaats van je buitenverlichting

Eenmaal thuis ontvangen bleek zelfs de installatie vrij gemakkelijk te zijn. Je hebt alleen een stroomkabel (voeding) nodig. Geen internetkabel of zoiets, daarvoor hebben we natuurlijk wifi. Omdat er ook een lamp in zit, kan hij ook de buitenverlichting vervangen. Daar heb je immers ook meteen voeding en hoef je geen kabel te trekken. Ik koos ervoor om camera en lamp te behouden zodat er bij ons nog wel wat installatiewerk nodig was. Wel even wat meer werk, maar dan heb je ook wel wat.

zwarte Netatmo slimme videocamera op muur gemonteerd
lamp is in felheid in te stellen

Conclusie beveiliging laadkabel wallbox

De camera hangt en dan de app is geïnstalleerd op mijn telefoon. Met de bijgeleverde QR-code (goed bewaren) kun je je eigen account maken en vandaaruit alles instellen. Het bereik, wel of geen dieren, alarm is nog niet geactiveerd en de lamp op 50 procent. Dat is al meer dan genoeg. Steeds als er iemand bij de voordeur staat ontvang ik een melding en zie ik wie het is. De camera neemt dat moment op zodat je ook later kunt zien wie dat is geweest. Ik wist oprecht niet dat je huis beveiligen zo makkelijk kan zijn. Mijn thuislaadstation (én huis) zijn nu goed beveiligd.

Ecotap laadstation aan de muur en Netatmo slimme videocamera gemonteerd
laadkabel is beveiligd door videocamera

Het bericht Beveiliging voor je laadkabel? verscheen eerst op www.dagelijksauto.nl

Jasper Engel

Deel dit bericht