ELEGEND EL1: de Audi Quattro van de toekomst

ELEGEND EL1: de Audi Quattro van de toekomst

Terwijl veel fabrikanten van elektrische auto’s met futuristische ontwerpen komen, kijken anderen naar het verleden. Een mooi voorbeeld is de ELEGEND EL1: een elektrisch aangedreven supercar geïnspireerd op de legendarische Audi Quattro.

Audi Quattro

Elektrische auto’s bieden mogelijkheden waar we bij benzineauto’s alleen maar van konden dromen. Waar het ontwerp van auto’s met een verbrandingsmotor bepaald wordt door de locatie en de grootte van de motor bieden elektrische auto’s veel meer vrijheid voor interessante ontwerpen. Een elektrische auto heeft slechts een bodem met accu’s nodig, en wat ruimte voor kleine elektromotoren achter de wielen.

EL1 achterkant

De Duitse startup ELEGEND AG zag mogelijkheden om met deze nieuwe techniek legendes uit het verleden te laten herleven. Het bedrijf uit Beieren neemt de naam niet in de mond, maar verwijst wel naar het ‘onvergetelijke technisch wonder uit het legendarische rally-tijdperk’. Elke autoliefhebber herkent in de EL1 de Audi Quattro uit de jaren ’80.

Toen de Audi Quattro in 1980 op de markt kwam, was zijn vierwielaandrijving revolutionair. Dit bleek ook meteen toen de rally-uitvoering in de jaren die volgden praktisch onverslaanbaar was. Het succes tijdens rally’s zorgden ervoor dat ook de gewone versie van de Audi Quattro populair werd. Het is nog altijd één van de meest gewilde youngtimers.

Audi onderkent het belang van de Quattro: elk model na de oer-quattro die is uitgerust met een variant van de vierwielaandrijving heeft wel de vermelding “quattro”, maar wel met een kleine letter q. De hoofdletter Q is alleen bestemd voor de auto waar het grote succes mee begon.

Audi Quattro

ELEGEND EL1

Met overduidelijke uiterlijke verwijzingen naar de Audi Quattro heeft de ELEGEND EL1 aardig wat te bewijzen. Het Duitse bedrijf heeft er in ieder geval alle vertrouwen in. Ze zeggen een aantal experts in huis te hebben op het gebied van techniek, styling en marketing. Volgens ELEGEND streven ze ernaar om de “analoge primaire instincten van het rijden vol emotie te vertalen naar de moderne wereld.” Tsja. Het klinkt in ieder geval leuk.

De specificaties van de ELEGEND EL1 liegen er in ieder geval niet om. De auto combineert een lichte monocoque van koolstofvezel met krachtige elektrische motoren. De auto zet in zijn eerste configuratie 816 pk op de weg, al suggereert het bedrijf dat dit in de toekomst meer kan worden. Hiermee sprint de EL1 in 2,8 seconden naar 100 km/u. De auto weegt slechts 1680 kilo, wat erg weinig is voor een elektrische auto. Toch belooft de fabrikant een bereik van 400 kilometer.

ELEGEND EL1

Gelimiteerd

Bij een geheel nieuw bedrijf moet je groot nieuws natuurlijk altijd met een flinke korrel zout nemen. Toch heeft ELEGEND al een echte auto gepresenteerd, waarvan ze zeggen dat hij gelijk staat aan productiemodellen. Dit is al meer dan de meeste startups, die niet verder komen dan gefotoshopte plaatjes en klei-modellen.

ELEGEND maakt direct zijn businessplan duidelijk. Het bedrijf maakt maximaal 30 exemplaren van de ELEGEND EL1. Ook belooft het bedrijf direct twee andere modellen gebaseerd op legendarische auto’s, met hetzelfde productieaantal. Ze zeggen niet wat voor getal er op het prijskaartje staat, maar dat zal niet misselijk zijn. Toch zullen ze binnen no-time uitverkocht zijn.

Dat laat ons achter met de vraag: wat wordt de volgende legendarische auto die door ELEGEND gemoderniseerd wordt? De Lancia Stratos? Jaguar E-type? Een Porsche? Laat in de comments weten welke auto ELEGEND hierna moet maken!

 

Het bericht ELEGEND EL1: de Audi Quattro van de toekomst verscheen eerst op www.dagelijksauto.nl

Deel dit bericht