Elektrische auto opladen met behulp van zonne-energie: voordelig en duurzaam

Elektrische auto opladen met behulp van zonne-energie: voordelig en duurzaam

Veel bestuurders overwegen een EV als hun volgende auto, maar zorgen over de prijs, het opladen en angst voor de actieradius houden veel mensen tegen. Gelukkig dalen de kosten van EV’s, plus de voordelen van het lage onderhoud en de zeer lage gebruikskosten in vergelijking met traditionele benzine- en dieselvoertuigen, waardoor EV’s veel aantrekkelijker worden voor kopers, vooral voor diegenen met zonnepanelen op het dak.

Een van de grote voordelen voor mensen met zonnepanelen op het dak is de mogelijkheid om een EV op te laden met je eigen stroom. Als je oplaadt met je eigen zonne-energie, betaal je feitelijk niets voor het rijden met je EV. In de praktijk is dit echter niet altijd zo eenvoudig als het klinkt.

zonnepalen op woonhuis
met zonne-energie je elektrische auto opladen

Hoe laad je een EV op met zonne-energie?

Een EV opladen met de energie van zonnepanelen op het dak is vrij eenvoudig met een draagbare lader voor je stopcontact en een relatief klein 5 kW zonnesysteem. Maar het opladen van een EV met een krachtigere laadpaal/laadstation kan wat lastiger zijn, zelfs met een veel groter zonnepanelensysteem. Het probleem ontstaat omdat het solarsysteem vaak niet genoeg stroom genereert om een elektrische laadpaal lader op vol vermogen te laten werken tijdens bewolkt weer of slecht weer.

Slimme EV-laders

Gelukkig kunnen slimme EV-laders hierbij helpen. Voor diegenen die zonnepanelen hebben laten plaatsen, is het eerste waar je aan denkt na de aankoop van een EV welke laadopties er beschikbaar zijn en of ze compatibel zijn met een zonne-energiesysteem op het dak. Hier vind je een overzicht van de beschikbare laadpalen. De meeste thuislaadstations, ook wel wallbox-laders genoemd, zijn relatief eenvoudige apparaten die kunnen worden geïnstalleerd op elk huis of bedrijf met of zonder zonnepanelen op het dak. Het grootst mogelijke pijnpunt is of je elektriciteitsnet voldoende reservecapaciteit heeft om een thuislader te ondersteunen.

energiestroom van zonnepanelen myenergi
energiestroom van je zonnepanelen

Drie soorten

Er zijn in basis drie type EV-laders, waarvan alleen de eerste twee thuis kunnen worden gebruikt. Je hebt de eenvoudige draagbare lader die op elk regulier stopcontact van 10A of 16A kan worden aangesloten; deze eenvoudige laders worden standaard bij de meeste EV’s meegeleverd. De andere mogelijkheid zijn de laadstations die aan de muur worden bevestigd en permanent worden geïnstalleerd in woningen en bedrijven.

Zwarte Tesla Model 3 thuis opladen
parking is charging

Laadprogramma’s voor zonne-energie

Een handige laadmogelijkheid wordt geleverd door Zappi. Dit is een EV-lader die over laadprogramma’s beschikt waarmee je gebruik kunt maken van de 100 procent groene energie die je zelf hebt opgewekt met behulp van de zonnepanelen op je dak. Dat is niet alleen duurzaam, je verhoogt ook het rendement van de investering in je zonnepanelen. De derde variant zijn de snelladers die langs de snelweg staan.

Met Zappi duurzaam en voordelig laden

Als eerste EV-lader in zijn soort beschikt een Zappi lader over kenmerken en functies die je een volledige controle geven over de EV-ervaring. Bovendien beschikt de lader over WiFi en een ingebouwde hub. De koppeling met de myenergi-app maakt het mogelijk om timers te zetten en zo gebruik te maken van de meest voordelige laadtarieven, de boostfunctie in te schakelen en zelf de in- en uitgaande stroom te bepalen. Zo wordt laden met behulp van zonne-energie niet alleen duurzaam en voordelig, maar ook heel eenvoudig. Wat je laadpaalbehoefte ook is, bij Laadpaal Outlet vind je alle thuisladers.

Zappi V2.1 op laadpaal
Zappi V2.1 op laadpaal

Laadpaal Outlet advies

De nieuwe Zappi V2.1 is op dit moment dé Zappi die je moet kiezen. Naast dat hij in het wit of zwart besteld kan worden, met of zonder laadkabel en dat je de laadkabel om het station kunt hangen, is het gewoon een ijzersterk, maar ook flexibel oplaadstation. Qua specificaties kan hij met elk laadstation wedijveren. Zie zijn ingebouwde LAN en WiFi verbindingen en opladen tot 22 kW.

Maar waarin de Zappi zich echt onderscheidt zijn, zijn groene oplaadmogelijkheden. Je hebt namelijk een Eco, Eco+ en Snelle stand. Afhankelijk van je oplaad-behoefte wordt er meer of minder groene stroom van je zonnepanelen gebruikt, maar ook continue aangepast aan de behoefte in huis. Dit laadstation past zich aan jou aan, in plaats van dat jij je aanpast aan het laadstation.

Het bericht Elektrische auto opladen met behulp van zonne-energie: voordelig en duurzaam verscheen eerst op www.dagelijksauto.nl

Edo Smit

Deel dit bericht