Nieuwe Tesla heeft minder bereik door spelletjes

Nieuwe Tesla heeft minder bereik door spelletjes

In mijn tijd waren auto’s bedoeld om te rijden. Je kocht ze omdat je iets nodig had om van A naar B te komen, als het te ver was om te fietsen. Tesla (wie anders?) bewijst dat tijden veranderd zijn. In een nieuwe Tesla kun je geavanceerde computerspelletjes spelen, het kost je alleen wel bereik.

Tesla Ryzen MCU3

Het klinkt gek: bereik inleveren bij je elektrische auto zodat je auto spelletjes kan spelen? Toch is dat exact wat er speelt bij Tesla. En niet zomaar een beetje ook: een nieuwe Tesla heeft tot 3,5% minder bereik. Zodat je spelletjes kunt spelen. Ik snap er niks meer van. Laten we vooraan beginnen.

Sinds afgelopen zomer zijn nieuwe Tesla’s uitgerust met nieuwe computers voor het infotainment systeem. Dit is de Tesla MCU3. Deze computer beschikt over een snellere processor, zodat je sneller door de menu’s van het infotainmentsysteem kunt lopen. Dat is handig, want zoals je weet bedien je alles in een Tesla via het scherm.

Multimediascherm Tesla Model 3
Dit zou een stuk sneller moeten werken

Onderdeel van de nieuwe computer is ook een nieuwe grafische processor. Deze maakt het mogelijk geavanceerde computerspelletjes te spelen in je Tesla. Iets waar Tesla trots op is, kijk maar naar hun persfoto’s. Ook hier op dagelijksauto.nl benoemden we deze upgrade in ons artikel.

Tot 3,5% minder bereik

De nieuwe computer was allereerst leverbaar op de duurdere uitvoeringen van de Tesla Model S en Model X. Ondertussen zit hij in alle nieuwe Tesla’s. Deze vooruitgang blijkt echter een flinke keerzijde te hebben. Het flinke stroomverbruik van de nieuwe computer, ook als je geen spelletjes speelt, betekent namelijk fors minder bereik voor met name minder dure Tesla’s.

Tesla Model S facelift 2021 zwart
Voordeel: tijdens het extra laden kun je wel The Witcher 3 spelen

Het verlies aan bereik door de nieuwe computer is behoorlijk: tot 3,5% minder! Voortaan telt het bereik van een nieuwe Tesla Model 3 Performance nog maar 547 kilometer (WLTP) in plaats van de 567 kilometer bereik van vorige modellen. Andere modellen verliezen ook bereik, zij het iets minder.

Geen auto’s

Het is een vreemde beslissing van Tesla om bereik op te offeren voor het spelen van computerspelletjes in de auto. Fabrikanten van elektrische auto’s buitelen over elkaar heen om de ander af te troeven met het grootste bereik.

Het geeft te denken wat Tesla precies denkt over zijn producten. Blijkbaar ziet het de auto niet in de traditionele zin van het woord. Genoeg mensen roepen al langer dat Tesla geen auto’s maakt, maar rijdende computers. Zitten de klanten te wachten op minder bereik in ruil voor de mogelijkheid tot spelletjes spelen? Zoals altijd zoekt Tesla de grenzen op.

Het bericht Nieuwe Tesla heeft minder bereik door spelletjes verscheen eerst op www.dagelijksauto.nl

Maarten van der Westen

Deel dit bericht