Het opladen van een elektrische auto, alles wat je moet weten!

Het opladen van een elektrische auto, alles wat je moet weten!

Even snel stoppen bij het tankstation, tanken en weer door dat gaat helaas niet met een volledig elektrische auto. Je zult te maken krijgen met laadtijden en wachtrijen bij de laadstations. Ook voor mensen met een hybride auto geldt dit. Je wilt natuurlijk het maximale uit je accu halen. De laadtijd bij een hybride auto is alleen wat minder lang dan bij een volledig elektrische auto. Het opladen van een elektrische auto, hoe werkt dat nou eigenlijk? Hoelang duurt het tot ik weer een volle accu heb? En waar kan ik allemaal laden? Op al deze vragen gaan wij je antwoord geven!

LAADMOGELIJKHEDEN

Uiteraard kun je je elektrische auto gewoon aan huis laden. Het nadeel hiervan is dat het langer duurt dan bij een publieke laadpaal. Er zijn 3 mogelijkheden voor het opladen van je elektrische bolide. We zetten ze hieronder voor je op een rijtje:

Thuis opladen

Je kunt een elektrische auto en plug-in hybride thuis opladen. Het is aan te raden om dat niet via een gewoon stopcontact te doen, waar je ook de stekker van de stofzuiger in steekt, maar via een thuislaadpunt aangesloten op een aparte groep. Dat gaat veel sneller en is veiliger.

Aan huis opladen is het goedkoopst: je betaalt de ‘gewone’ stroomprijs, zo’n 23 cent per kilowattuur (kWh). Wel moet je eerst een laadstation kopen voor thuis. Dat kost ongeveer zo’n 1.500 tot 2.500 euro. Als je oplaadt met stroom van je eigen zonnepanelen ben je nog goedkoper uit, dan is de stroom in principe gratis.

Publieke laadpalenOpladen elektrische auto laadstation

Publieke laden staan door heel Nederland. Denk bijvoorbeeld aan: parkeergarages, bedrijven terreinen maar ook bij jou in de woonwijk is er een grote kans dat er een staat. Sommige laadpalen zijn gratis maar voor de meeste heb je een abonnement nodig om te laden. Als je publiekelijk gaat laden heb je een laadpas nodig. Deze pas scan je voor je gaat laden. Je betaalt uiteindelijk voor het aantal kWh’s dat je afneemt. Het laden bij een publieke laadpaal duurt gemiddeld 4 uur.

Bij publieke laadpalen kan de prijs erg verschillen. Gemiddeld betaal je 41 cent per kWh bij een openbare laadpaal. Bij een snellader is dat gemiddeld 60 cent per kWh. De prijs wordt bepaald door verschillende partijen en dingen. Daardoor weet je vooraf vaak niet hoeveel opladen gaat kosten. Dat is afhankelijk van de prijs per kilowattuur en de aanbieder van de laadpaal.

Snelladen

De naam snelladen laat al zien dat het opladen van een elektrische auto daar het snelste gaat. Snellaad stations zijn er in verhouding met publieke laadpalen een stuk minder. Er komen er wel in hoog tempo steeds meer bij. Het grote voordeel bij een snellaadstation is dat je auto binnen 30 minuten al voor 80% opgeladen kan zijn. Dit scheelt je heel veel tijd. Let wel op, niet elke auto kan snelladen. Lees hiervoor altijd even goed je instructie boekje door.

KOSTEN ELEKTRISCHE AUTO OPLADEN

Wat kost een elektrische auto opladen? Wanneer je er voor kiest om aan huis te laden ben je natuurlijk het voordeligste uit. De tarieven per kWh zijn afhankelijk van je energieleverancier. Ook hangt het af van de hoeveelheid kilowatturen die je ‘tankt’, van de accu en van de laadsnelheid. Bij een snellader betaal je namelijk meer dan bij een gewoon oplaadpunt.  Goed om te weten is dat je bij een publiek laadpunt vaak naast de laadkosten ook een starttarief betaald.

HOE LANG DUURT LADEN VAN EEN ELEKTRISCHE AUTO?

Hoe lang het opladen van een elektrische auto duurt, hangt af van 3 dingen:

  • Het vermogen van de laadpaal
  • Hoe snel jouw auto kan laden
  • Hoe leeg de accu is

HOE WERKT OPLADEN BIJ EEN LAADPAAL?

Het opladen van een elektrische auto werkt zoals bij vrijwel elk elektrisch apparaat: je sluit de auto met een laadkabel aan op een laadpaal en gedurende een bepaalde tijd wordt de accu in de auto opgeladen

KOSTEN EIGENLAADPAAL AAN HUIS

Je bent zo’n 1.500 tot 2.500 euro kwijt om thuis een laadpaal of wandlader te laten plaatsen (een wandlader is een kastje aan de muur en wordt ook wel laadbox genoemd). Dat is inclusief de kosten van de laadpaal of wandlader en het aanpassen van de meterkast. De laadpaal krijgt een aparte groep met eigen zekering.

Laadpaal aan huis

HANDIGE TIPS VOOR HET OPLADEN!

  1. Kies voor een lange oplaadkabel als je ook onderweg oplaadt. Er kan een andere auto tussen de laadpaal en uw auto staan waardoor je kabellengte te kort kan komen.
  2. Niet alle laadpalen zijn geschikt voor alle auto’s. Houd daar rekening mee als je jouw route uitstippelt. Niet elke auto is bijvoorbeeld geschikt voor snelladen.
  3. Bij steeds meer parkeergarages kun je binnen het parkeertarief jouw accu opladen. Als je dan terug bij je auto komt heb je weer fijn een volle accu.
  4. Ga altijd even na of je voor de plek waar je parkeert om op te laden wellicht ook nog gewoon parkeergeld moet betalen. Hierdoor voorkom je een onnodige parkeerboete waar niemand op staat te wachten.

Powered by: Fleximo

Deel dit bericht