Recall van de Hyundai IONIQ en Kona EV toont zwakte van elektrische auto’s

Recall van de Hyundai IONIQ en Kona EV toont zwakte van elektrische auto’s

Een enorme recall: Hyundai roept wereldwijd duizenden exemplaren van de elektrische Kona en IONIQ terug naar de fabriek. Het is een flinke tegenslag en een enorme kostenpost voor de autobouwer die zo overtuigend de weg naar elektrisch rijden is ingeslagen. Deze recall van Hyundai bewijst dat de elektrische auto nog in de opstartfase zit.

Ook Nederlandse auto’s

Een enorme operatie is het: Hyundai roept wereldwijd meer dan 82.000 elektrische auto’s terug. De aanleiding is een probleem met de accu. In de LG accu kan kortsluiting ontstaan, waardoor brand kan uitbreken. Tot nu toe zijn er wereldwijd 15 gevallen van brand gemeld, maar Hyundai wil geen risico lopen. Hoewel er in Nederland geen incidenten zijn geweest, treft de recall van Hyundai ook Nederlandse eigenaren.

In Nederland roept Hyundai 5.436 exemplaren van de Hyundai Kona Electric terug, alsook 772 exemplaren van de Hyundai IONIQ Electric. Het betreft hier exemplaren die tussen mei 2018 en maart 2020 zijn gebouwd in Zuid-Korea. De Kona Electric is ook gebouwd in de fabriek van Hyundai in Tsjechië: deze worden niet teruggeroepen. Eigenaren van de getroffen auto’s krijgen binnenkort bericht van Hyundai Nederland.

Hyundai Ioniq Electric

Hele accu vervangen

Het probleem van de teruggeroepen Hyundai’s zit in de accu van LG. Deze accu moet in zijn geheel worden vervangen. Dit is niet alleen veel werk, maar ook kostbaar. Sommige bronnen noemen het één van de duurste recalls ooit. De kosten voor Hyundai zouden oplopen tot bijna 10.000 Euro per auto. Wereldwijd kost de recall Hyundai zo’n 750 miljoen Euro.

Hoe en waar de LG accu’s van Nederlandse Hyundai’s vervangen gaan worden, is nog niet bekend. Hyundai Nederland verzekert ons dat ze de overlast voor eigenaren tot een minimum gaan beperken. In ieder geval krijgen ze hun Hyundai Kona Electric of IONIQ Electric terug met een spiksplinternieuwe accu.

Kona Electric

Zwakke plekken

De recall van Hyundai legt een aantal zwakke plekken van elektrische auto’s bloot. De ontwikkelingen bij elektrische auto’s gaan snel, en daar hoort bij dat er dingen mis gaan. Waar recalls vaak gaan over kleine onderdelen of een enkele zwakke plek, gaat het hier over de accu. Dit is het hart van de elektrische auto. Vergelijk het met het vervangen van een complete verbrandingsmotor bij een benzine- of dieselauto: dat komt hoogstzelden voor.

Daar komt bij dat het vervangen van een accu niet is meegenomen in het ontwerp van de auto. Accu’s horen het hele werkzame leven van de auto mee te gaan. Slechts weinig fabrikanten spreken over verwisselbare accu’s. Vaak is de accu ook een essentieel onderdeel van het chassis, dus deel van de hele structuur van de auto. Dit maakt het vervangen van de accu nog ingewikkelder, en daarmee duurder. Deze factoren verklaren de hoge kosten per auto bij deze recall.

Ongetwijfeld leidt deze recall tot veranderingen. Fabrikanten zien dat deze nachtmerrie waarheid kan worden. In de toekomst zullen ze hier bij het ontwerp van elektrische auto’s rekening mee houden. Uiteindelijk zullen elektrische auto’s er beter van worden. Helaas betaalt Hyundai een hoge prijs voor deze vooruitgang.

Hyundai Ioniq Electric

Openheid van Hyundai

Toch laat Hyundai zich nu, ondanks de zware omstandigheden, zich van zijn beste kant zien. In het verleden zagen we meestal dat autofabrikanten probeerden om recalls uit het nieuws te houden. Alleen eigenaren van betrokken auto’s worden per brief geïnformeerd en verder geeft men er zo weinig mogelijk ruchtbaarheid aan.

Hyundai pakt het bij de recall van de Kona en de IONIQ anders aan. Het merk geeft volledig openheid van zaken over het probleem, over de hoeveelheid auto’s en zelfs over de kosten van de recall. Dit is ongekend, zeker bij een recall van deze grootte.

Deze aanpak toont de toewijding van Hyundai voor elektrische auto’s en hun streven naar kwaliteit. Het straalt zelfvertrouwen uit: we hebben een probleem gevonden, en ondanks dat het ons veel geld kost, lossen we het op. De recall van de Hyundai Kona en IONIQ mag dan enkele zwakke punten van elektrische auto’s blootleggen, bij de aanpak van het probleem maakt Hyundai ook zien dat de elektrische auto steeds volwassener wordt.

Iedereen komt wel eens in de problemen. De manier waarop je die problemen aanpakt, toont je karakter.

Het bericht Recall van de Hyundai IONIQ en Kona EV toont zwakte van elektrische auto’s verscheen eerst op www.dagelijksauto.nl

Deel dit bericht