Wereldpremière Hyundai IONIQ 5: Dit weten we al!

Wereldpremière Hyundai IONIQ 5: Dit weten we al!

Morgenochtend om 8:00 is de virtuele wereldpremière van de Hyundai IONIQ 5. Wat is er al bekend over de nieuwste EV van Hyundai? In dit artikel lees je alles wat we al weten over de Hyundai IONIQ 5.

Wat is de Hyundai IONIQ 5?

De naam IONIQ kenden we al van de Hyundai Ioniq (zie rijtest). Maar Hyundai heeft de naam IONIQ losgekoppeld en gaat deze alleen nog gebruiken voor elektrische modellen.

Dankzij gelekte informatie zijn er al wat cijfers bekend over een gelimiteerde ‘First Edition’. Deze zou beschikken over twee elektromotoren, die samen een vermogen van 313 pk overbrengen op alle vier de wielen. Een sprintje van 0-100 km/u kost de elektrische Hyundai 5,3 seconden. Let wel: dit zijn cijfers die bij de ‘First Edition’ horen: het instapmodel laat waarschijnlijk andere cijfers noteren. De IONIQ 5 zou met het standaard 58 kWh accupakket een actieradius van 450 km (WLTP) hebben. Er komt ook een variant met een 73 kWh accu, die zou maar liefst 550 kilometer af kunnen leggen met een volle accu.

Hyundai IONIQ 5 back

Je kunt de IONIQ 5 bestellen met een 1-fase of een 3-fase lader. Om mee te kunnen praten met de grote jongens, beschikt de IONIQ 5 over 800 volt-systeem. Hiermee laad je de accu van 10% naar 80% in 18 minuten.

Hyundai deelde al wat teasers van het interieur. Dat ziet er minimalistisch uit, maar niet kaal. Op het dashboard zien we twee grote schermen, met onder het centrale scherm een paneel met fysieke knoppen. De middentunnel is verschuifbaar: dat maakt het makkelijk om bijvoorbeeld aan de andere kant van de auto in en uit te stappen, mocht je bijvoorbeeld last krijgen van asoparkeerders.

Project 45

Tegelijk met de ‘gewone’ IONIQ 5, introduceert Hyundai ook de IONIQ Project 45. Deze speciale uitvoering is gelimiteerd tot 3.000 stuks in Europa. Hij dankt zijn naam aan de concept car waar de IONIQ 5 op gebaseerd is: die heette Hyundai 45 Concept. Het getal ’45’ is een verwijzing naar 45 jaar geleden: toen introduceerde Hyundai de Pony Coupé. Wie een beetje heeft opgelet, ziet dat het design van de IONIQ en de klassieke Pony Coupé gelijkenissen vertonen. Zo grijpt dus ook Hyundai terug naar het verleden om een nieuw volledig elektrisch model te introduceren. Dat is iets wat meer merken doen, denk aan de Ford Mustang Mach-E en de Honda E.

Foto’s met dank aan CocheSpias

Het bericht Wereldpremière Hyundai IONIQ 5: Dit weten we al! verscheen eerst op www.dagelijksauto.nl

Deel dit bericht